dopuszczalne w grach (i)
[czytaj: moccarella] miękki, biały ser z mleka krowiego, bardzo popularny w kuchni włoskiej, używany do bardzo wielu potraw
KOMENTARZE
mniam:P UWIELBIAM MOZZARELLĘ!
mleka bawolego!
Słuszna racja, klasyczna mozzarella jest z mleka bawolego, z gatunku bawołów hodowanych we Włoszech jeszcze od czasów przedrzymskich.
Oczywiście, ze względu na niewielką dostępność oryginalnego produktu produkowana jest wersja z mleka krowiego, kilkakrotnie tańsza i wszędzie do kupienia.
W definicji nie ma konieczności wdawania się w niuanse kulinarne, należy jednak zmienić na "z mleka krowiego lub bawolego".
Wg. mnie mocarela się już tak zakorzeniła w języku polskim, że w słowniku mogłaby występować pod tą właśnie nazwą, czyli jako "MOCARELA"
Jeszcze bardziej zakorzeniła się pizza i jakoś nie ma piccy, a tym bardziej picy, jeśli mowa o placku. Narzecza gdyńskich szkutników także nie biorę pod uwagę.
W rzeczy samej, a ponadto "wg" piszemy bez kropki.